2015. május 11., hétfő

Szőlővirágszörp + recept

Kitört a konyhánkban a gasztoforradalom. Egyik nap a szőlősorok közt sétáltunk, és épp azon lelkendeztem Gergonek, hogy már csak néhány nap, és elég bodzavirág lesz ahhoz, hogy bekeverjem az év első szörpjét. Közben megcsapott minket a szőlővirágok édes, parfümbe illő illata, és Gergo egyszer csak azt mondta: hihetetlen ez az illat, biztos, hogy a szőlővirágból is lehet szörpöt csinálni!


Hát megcsináltam. Ugyanúgy, ahogy a bodzát szoktam, és nagyon, nagyon, nagyon finom lett. Friss és üdítő, az íze leginkább az egresére hasonlít, nem olyan édes, mint a bodza, inkább gyümölcsös. Idén levendulából és orgonavirágból is készült már szörp, de ezeket nem szeretjük túláradóan, inkább csak csillapítják a hiányt a bodzavirágzásig. A szőlő viszont biztos, hogy hosszú távon is maradni fog. Nekünk a termésből sem fognak hiányozni ezek a fürtök, ahol pedig bor készül a szőlőből, amennyire tudom, egyébként is ritkítják ilyentájt a termést, úgyhogy érdemes megpróbálni. A recept kettő az egyben: anyukám világbajnok bodzaszörpje is ugyanígy készül.

Hozzávalók:
két duplamarék szőlővirág (ha jól számoltam, ez kb. 40 fürtöcske) vagy 28 bodzavirág
1,5 kg cukor
4 dkg citromsav

A virágokat egy nagy fazékba vagy tálba pakoljuk, leöntjük két liter vízzel és egy éjszakán át ázni hagyjuk. Másnap leszűrjük, a virágot kidobjuk. Az áztatóvízhez keverjük a cukrot és a citromsavat, és időnként megkeverve hagyjuk még állni, amíg a cukor fel nem olvad (ez a keverés gyakoriságától függően kb. egy nap szokott lenni). Kóstoljuk, és ha kell, mehet még bele cukor vagy citromsav. Üvegekbe töltjük és hideg helyen tároljuk. Ha hosszú távra tervezünk vele, akkor szórjunk tartósítószert is a tetejére. Ebből a mennyiségből kb. három liter szörp lesz.

Tippek a szedéshez: eleve olyan virágokat próbáljunk válogatni, amik nem tetvesek vagy pókhálósak, mert a szörp savát-borsát a virágpor adja, így a virágokat áztatás előtt nem mossuk meg. Ha a virágok picik vagy szemmel láthatólag kevés rajtuk a virágpor, akkor kettőt számoljunk egynek.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése