Oldalak

2013. március 28., csütörtök

Felnőtt forró csoki +recept

Pár napja írtam a tavaszi hórabságról. Tegnap, miközben a szállingózó hóban baktattam hazafelé, másra sem tudtam gondolni, mint a forró csokira, úgyhogy nem is volt kérdés, hogy közelgő lengeruhaszezon ide vagy oda, ilyen kalóriadúsan fejezzük be a napot. Már vagy egy éve csiszoljuk a receptet, szerintünk (most) így a tökéletes, enyhén narancsízű, alkoholos, sűrű és nem túl édes.



Hozzávalók:
- kb. 6 dl tej
- 60 gramm 60%-os étcsoki
- 10 gramm tejcsoki
- ízlés szerint kb. 2 tk. cukor
- 1 kk. fahéj
- 4 cl Cointreau
- a tálaláshoz tejszínhab

A csokit összetördeljük és gőz fölött megolvasztjuk. Amikor már krémes, apránként adagoljuk hozzá a tejet, minden löttyintés után simára keverve a masszát. Beleszórjuk a cukrot és a fahéjat és addig kevergetjük tovább, amíg jó forró lesz. Ekkor lehúzzuk a gőzről, beleöntünk egy kupica Cointreaut, bögrékbe adagoljuk, tejszínhabot nyomunk rá és elkortyolgatjuk.
Fapados verzióban gőzölés nélkül készül, ekkor a lassan melegedő tejbe aprítjuk a csokit. Az íze ugyanolyan jó, de az állaga így nem tökéletes, a csoki nem tud teljesen szétolvadni. Tejszínhab híján anélkül, autóvezetős napokon Cointreau nélkül is jó. A gyerekek viszont valószínűleg nem fogják szeretni, mert nem elég édes. Nekik főzd csak tejcsokiból, vagy fehércsokiból, akkor cukor nem is kell bele.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése