Oldalak

2012. augusztus 28., kedd

Hol van Paks?

Kezdjük a földrajzórával! Jót nevettem, amikor egy ismerősöm megkérdezte tőlem, hogy "na és milyen az élet Ózdon?" Az emberek leginkább az atomerőművel azonosítják Paksot, de mindenképpen valami ipari városként gondolnak rá. A Budapest-Pécs közötti buszjáratok általában bejönnek Paksra, ám ez sem könnyíti meg a dolgom, ugyanis éppen a bevásárlóközpontok és néhány emeletes ház mellett suhannak el. Ezen a blogon elég sok fotó megjelenik a városról, talán sokaknak feltűnt már, hogy inkább egy szép nagy falura hasonlít. (Kb. 20.000 lakosa van.)



Paks az ország közepe. Valóban itt dobog a magyar elektromosipar szívcsakrája, az egyetlen hazai atomerőmű, amelynek valójában két blokkja van (ezért találkozhatunk a külföldi oldalakon azzal, hogy Magyarországon két atomerőmű van), és hamarosan még kettő épül majd ugyanoda. "És ti nem féltek?" - szokták kérdezni, és akkor elmondom, hogy de, minél többet tudok róla, annál inkább félek. Azért nap közben ritkán gondolok az atomerőműre. Máshol gyógyszergyár van vagy homokbánya. Az atomerőmű sok mindenre hat: a budapestit is megszégyenítő ingatlanárakkal találkozhatunk, de az ott dolgozóknak saját fesztiváljuk is van (nem is kicsi!).


Paks a Duna (folyásirány szerinti) jobb partján van, az 1530. folyamkilométer környékén. Régóta átkelőhely, ma is komp szállítja az utasokat a túlpartra, a Kiskunság felé. Egyébként a Dél-Mezőföld nevű tájegység része, homokos-löszös terület, így pedig kiváló szőlőtermesztő hely. Rengeteg borospince van Pakson, a környező falvakra pedig jellemző, hogy általában többszáz présházból álló pincefalu is tartozik hozzájuk. Ja igen, mert Paks (az erőműnek hála) a környék talán leggazdagabb települése, ami Tolna megyében nem olyan nagy szám egyébként. A Paks melletti Dunakömlőd (ma Paks része) már a rómaik által is lakott terület volt, és később Vak Bottyán is megfordult itt. Szerintünk gyönyörű helyen van, és maga a település is szép, kedves.


Paks híres a halászléről is, amit bajai módon készítenek, tésztával. Az asztalra csak a piros levest teszik ki, külön tálcákon szolgálják fel a tésztát és a halat. A közeli települések (pl. Cece, Kalocsa) értékes zöldségeket adnak: pirospaprika, hagyma és így tovább. Az egész tésztás halászlé történet onnan jön állítólag, hogy az egykor Dunán pörgő vízimalmok (ezek kis, lehorgonyzott szigetek vagy hajók voltak) molnárnéja legjobban liszttel, hallal és pirospaprikával volt ellátva, ezekből kellett napi egy tál étellel megetetnie a molnárlegényeket.

A paksi tömegközlekedésről annyit, hogy viszonylag gyakran jönnek-mennek buszok, de vonatközlekedés nincs. Hiába a sínpár, a személyszállítás "szünetel" a vonalon. A buszok Budapestről a Népligetből indulnak, egyébként jellemzően szekszárdi, dunaföldvári vagy bonyhádi átszállással lehet idejönni. Paks mellett húz el a 6-os út és az M6-os autópálya.



A városban elég sok minden van. Medencés strand, színház (és mozi), boltok. Sok minden nincs, például pláza és a trendibb ruhaboltok. Fekete-fehér filmet sem lehet előhívatni, na de azt már Budapesten is csak elvétve. A Dunában lehet fürdeni, úszni, ám csak a túlparton. Kijelölt strand nincs. A térképen is látszik, hogy Paksnál a Duna kanyart alkot, a laposabb oldal szemben található - oda rakja le a hordalékot a víz.

Mit mondjak még Paksról? Önként választottuk, és nem csak azért szeretjük, mert igazolni akarjuk a választásunkat. Vannak furcsaságai, és itt is nehéz gyüttmentnek lenni, mint mindenhol máshol.

5 megjegyzés:

  1. Múltkor Pécsre mentünk, és klíma nélküli, lassúcska kis kocsinkkal szándékosan elkerültük az autópályát. Helyette letekert ablakokkal, lobogó hajjal, vigyorogva utaztunk végig a 6-oson a július eleji délutánban. Gyerekkorunk óta nem jártunk erre sem a feleségem, sem én, és nagyon élveztük! Gyönyörű környéken laktok!
    Vicces amúgy ez a gyüttment dolog. Mi is azok vagyunk a falunkban, immáron 21 éve.. :) nálunk az önkormányzati képviselőjelöltek is úgy szoktak kampányolni, hogy parázs vitákat folytatnak egymással, hogy kinek az ősei telepedtek itt le előbb, érdemi kérdésekről, eddig elért és jövőbeni célokról nem sok szó esik..
    Hogy Pestet otthagytátok, azt megértem, de hogyhogy pont Paksra esett a választásotok? Mi alapján választottátok, ha megengedtek ilyen kérdést :)

    VálaszTörlés
  2. A munka hozott ide, bár ez talán ki is derül a következő posztból. :) Az egész Dunántúlra nyitottak voltunk, végül a gondviselés ide irányított. Nem bántuk meg.

    VálaszTörlés
  3. Az igazsághoz tartozik, hogy 2009-ben jártam itt először úgy, hogy észrevettem: ez Paks.

    Egy kenutúrán eveztünk el mellette, akkor csodálkoztam rá, hogy itt ilyen szép kis duna-parti városka van. Amikor innen hívtak fel az állásajánlattal, akkor azonnal felidéztem az emléket, a környék minden szépségével. Eljöttem állásinterjúra, sétáltam egy órát a városban, és tudtam: itt a helyem, helyünk. Kicsu elsőre kicsit szkeptikus volt, amikor a Duna partján állva felhívtam, és azt mondtam neki, hogy megtaláltam a helyünket. A munkahely is lenyűgözött. Bár kicsit megszédültem, amikor kiderült, hogy kisgyerekekkel is dolgoznom kell majd. :) Ez a félelem hamar kihívássá vált.

    Sokan biztattak, bátorítottak, komplett kis közösségek álltak mellettem a döntés meghozatalakor. Hálás vagyok érte, hogy Kicsu azt mondta, követ, jön velem. Utólag ez persze vicces, hisz miért ne jött volna? Akkor azért nehéz volt a végére járnunk, mit is akarunk.

    Ami a legjobban hiányzik, azok a barátok. Az, hogy legyenek barátaink itt, akiknek hasonló értékrendje van, vagy akikkel valamilyen közösségi erő összetart. Szépen lassan haladunk azért.

    VálaszTörlés
  4. Kösz, hogy mindketten válaszoltatok és tök jó szerintem is, hogy így belevágtatok! A feleségemmel mi is jártunk hasonló cipőben és nekünk is a családtól és a barátoktól való távolság volt a legnehezebb. Drukkolunk, hogy megtaláljátok Pakson a közösséget, amire vágytok!

    VálaszTörlés